Els debats, sobre filosofia i pensament contemporani, es programen en dues etapes, al llarg de la primavera i la tardor.

La Fundació Sa Nostra programa, amb la col·laboració de CaixaBank, per quart any consecutiu, el cicle Sa Nostra Conversa, a la seva seu a Can Tàpera, amb tot un seguit de debats sobre filosofía i pensament que s’aniran succeïnt al llarg de la primavera i la tardor.

A la primera etapa, als mesos de març, abril i maig, es proposa una exploració profunda sobre tres temes fonamentals que actualitzen les qüestions essencials del nostre temps, abordant l’art, la tecnologia i l’ecologia.

Debats que comptaran amb l’assistència d’experts que, des de diferents àrees de coneixement, ens convidaran a fer un anàlisi profund sobre la relació entre la creativitat, les noves tecnologies i els seus límits, en el context de la constant transformació de llenguatges artístics que va caracteritzar el segle XX i que continua evolucionant, sota la moderació de la periodista Marta Cabrero.

A la primera sessió, que durà per títol “Al límit de l’art”, es debatran les noves formes artístiques sorgides amb la tecnologia i la tensió entre la creació pura i la tècnica.

A la segona sessió, “Acord i conflicte en la tecnologia”, es reflexionarà sobre el vertiginós desenvolupament tecnològic i els seus efectes en la societat, tot plantejant els riscos de la manipulació política de la tecnologia com a eina de control i alienació.

Finalment, “Ecologia, estat crític?” serà la tercera conferència del cicle, on s’abordaran les crisis ecològiques actuals, els interessos econòmics i ideològics que en dificulten una veritable resolució i les implicacions polítiques d’aquesta emergència global.

El president de la Fundació Gabriel Lladó va destacar la importància del cicle, afirmant que “Aquest cicle convida a la reflexió sobre les conseqüències de les nostres accions i el repte de trobar solucions davant dels grans problemes del segle XXI, creant un espai per al pensament crític i l’intercanvi de coneixements sobre les qüestions més urgents de la nostra era.”

12 de març: Al límit de l’art

Juan José Lahuerta
Carolina García Estévez

La contínua i accelerada successió de llenguatges artístics viscuda al llarg del segle XX segueix trobant la seva prolongació en les primeres dècades del segle següent. Avui, les múltiples propostes artístiques, que es solapen sense límit en cerca de noves formulacions, han trobat en les noves tecnologies la possibilitat de construccions formals que conviden a pensar els diferents camins de l’art, però també a reflexionar sobre la seva essència i indagar, si es pot plantejar així, què pertany a la creació pura i què a l’obra exclusivament deutora de la tècnica. És aquesta la paradoxal limitadora de l’art?


9 d’abril: Acord i conflicte en la tecnologia

Agustín Fernández Mallo
Juan José Gómez Cadenas

El desenvolupament de la tecnologia, vertiginós en les últimes dècades, requereix una reflexió detinguda. La seva innegable transcendència i la seva imprescindible aplicació per al bé del desenvolupament de les societats contemporànies contrasten amb el perill que suposa la seva manipulació política, que utilitza la tecnologia de manera indiscriminada com a instrument de domini i alienació. Cal preguntar-se pels límits de la seva intervenció en la vida moral dels individus, i no menys per la legitimitat de les estratègies tecnològiques que tenen com a finalitat tergiversar, per minimitzar-los, el paper dels humans en el seu propi entorn.


7 de maig: Ecologia, estat crític?

Anna Traveset
Luciano Espinosa

El debat polític que suscita l’ecologia, propiciat pels diferents interessos econòmics i ideològics, fa que la seva importància es desdibuixi i aparegui davant de l’opinió pública com menys crucial del que es defensava fins ara. Així ho recullen, de manera cridanera, els últims estudis que han sondejat el grau de menor preocupació que viu la societat en comparació amb dècades anteriors. La reconeguda falta de recursos del planeta, la regeneració dels quals es compleix de manera més lenta que la seva erosió, causada no només per una raó natural, com el dit escalfament global, sinó també per una intervenció humana depredadora que sembla no conèixer límits, ens porta a la pregunta sobre el que és irreversible. Quin és l’estat real del que anomenem planeta? Més enllà de la seva ciència, quina capacitat d’implicació política té l’ecologia? Si és refractària als interessos del poder, quin llenguatge hauria d’utilitzar per coartar-lo?

Aquest cicle de debats ha estat organitzat per Tres Serveis Culturals i les xerrades serán moderades per la periodista Marta Cabrero Iglesias.

La reserva de les localitats s’ha de fer a la plataforma TICKETIB (https://ticketib.com/es/events/sa-nostra-conversa-2025-al-limit-de-l-art)