El cicle s’inicia el 20 d’abril a la Fundació Sa Nostra amb un debat entorn del concepte de la Democràcia
La Fundació Sa Nostra i CaixaBank impulsen una nova edició de Sa Nostra conversa amb la intenció de consolidar el cicle de pensament i debat filosòfic iniciat l’any passat.
L’auditori de la Fundació Sa Nostra serà l’escenari on es duran a terme tres sessions de debat i reflexió als mesos d’abril, maig i juny. Tres cites que comptaran amb la participació de ponents de gran referència a nivell nacional, amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania els problemes i qüestions que es plantegen actualment dins l’àmbit filosòfic.
En aquesta nova edició, les taules rodones giraran en torn de tres eixos temàtics: Democràcia, Llibertat i Veritat. Els objectius d’aquests encontres, primerament, són els de problematitzar la nostra realitat política més immediata, el nostre sentit comú, per a passar a entendre quines mitologies el sustenten, i a partir d’aquí veure com tot això influeix decisivament en la conformació de la nostra imatge del món, per a tornar a reprendre, des d’una nova perspectiva, les primeres preguntes plantejades en aquest cicle.
La primera sessió serà dijous 20 d’abril sota el títol Los (retos) peligros de la democracia. El debat girarà en torn de la Democràcia, un concepte cada vegada més qüestionat arreu del món. Els ponents que intervindran en aquesta sessió seran Arturo Leyte, catedràtic de Filosofia en la Universitat de Vigo, expert en l’idealisme alemany, i José Luis Pardo, catedràtic de filosofia en la Universitat Complutense de Madrid, especialista en filosofia francesa contemporània i traductor d’autors com Gilles Deleuze, Guy Debord, Giorgio Agamben o Emmanuel Lévinas
La segona sessió, La mitología de la libertad, tindrà lloc el dijous 18 de maig i es centrarà en el concepte de la Llibertat. En quin moment forgem la noció de la llibertat que deim habitar? Hi ha a Occident una mitologia de la llibertat? Són qüestions que intentaran respondre les ponents Ana Carrasco Conde, Doctora Europea en Filosofia, professora de Filosofia en la Universitat Complutense de Madrid i investigadora convidada de la Schelling Kommission de l’Acadèmia de les Ciències de Baviera i Joan-Carles Mèlich, doctor en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professor titular de filosofia de l’educació.
El cicle d’encontres culminarà el dijous 8 de juny amb Las verdades. Una sessió en què es debatrà sobre la noció més política de la veritat i sobre com influeixen els nostres sistemes polítics i les nostres condicions materials a l’hora de pensar en el concepte de veritat. Per a l’ocasió, hi intervindran l’escriptora vasca Luisa Etxenike, autora de Aves del paraíso(2019), Absoluta presencia (2018), El detective de sonidos (2011) o El ángulo ciego (Premi Euskadi de Literatura) (2008), acompanyada de l’escriptor Antonio Muñoz Molina guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres l’any 2013 i autor de El invierno en Lisboa (1987), El jinete polaco (1991) o Como la sombra que se va (2014).
Els debats estan organitzats amb Tres Cultura i moderats per la periodista Marta Cabrero.
Totes les activitats del cicle es duran a terme a les 19 hores, a la Fundació Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12 de Palma). Són gratuïtes i és imprescindible la inscripció prèvia al web www.eventbrite.es