La mostra vol retre homenatge a la història de la naviliera amb un recull d’obres d’artistes de l’arc mediterrani
L’exposició ’25 anys Baleària’ desembarca a Mallorca per commemorar la trajectòria de la companyia de transport marítim durant el darrer quart de segle. La mostra s’inaugurarà el 7 de juny a les 19.30 hores a la Fundació Sa Nostra de Palma i es podrà visitar fins al 30 de juny. Una iniciativa impulsada per la Fundació Balèaria en col·laboració amb la Fundació Sa Nostra, i comissariada pel gestor cultural Antoni Torres.
Aquesta col·lecció singular reuneix les obres de diversos artistes procedents de diferents punts de la Mediterrània: Illes Balears, Comunitat Valenciana, Andalusia i Ceuta. A més, en aquesta col·lectiva participen els mallorquins Joan Costa, Natatxa Lebedeva, Tomeu Canyelles, Joan Pascual, Xisco Ramis i Mariano Mayol.
La pluralitat d’orígens dels artistes implicats té el propòsit de continuar impulsant l’intercanvi d’idees, el desenvolupament cultural i la convivència entre les poblacions dels diferents territoris que uneix la naviliera. Cada autor ha creat en exclusiva una obra fidel al seu estil artístic, recollint així una mostra de diverses disciplines entre les quals destaquen la pintura, escultura, fotografia i ceràmica.
L’exposició és un reconeixement especial a la promoció cultural que ha realitzat durant aquests anys la Fundació Baleària, facilitant l’intercanvi cultural entre artistes del territori en el qual la companyia és present.
Ricard Pérez, president de la Fundació Baleària, ha destacat que “la cultura és part inalienable de l’ànima de Baleària” i ha subratllat que “una mostra col·lectiva amb artistes de diferents arrels i influències és la millor manera de commemorar la història de la naviliera i d’explicar la seva raó de ser”. “Des de fa 20 anys organitzem activitats de caràcter artístic per a dinamitzar l’intercanvi cultural i intel·lectual, contribuint així a la cohesió social i benestar dels ciutadans”, ha assegurat Pérez.
Aquesta mostra neix amb el propòsit de viatjar per la mar, per celebrar el 25 aniversari de la naviliera a través de les Llonges de la Cultura de la Fundació Baleària. L’exposició es va estrenar el passat mes d’abril a Eivissa i es va exhibir durant el mes de maig a l’Espai Sant Josep de Ciutadella. La idea és que durant el 2023 i 2024 pugui itinerar per altres punts del Mediterrani fins arribar a Ceuta.
A més dels sis artistes locals abans esmentats, també s’hi inclouen en la llista de noms que signen una obra per a ’25 anys Baleària’ Zulema Bagur, Florit Nin i Paca Florit (Menorca); Carles Guasch, María Catalán i Diana Bustamante (Eivissa); Enric Riera (Formentera); Ana Uceda i Ángel Zabala (Almeria); Dori Fernández i Emilio Pérez Gallego (Cadis); Zingraff, Joan Castejón, Imma Mengual i Ramón Pérez Carrió (Alacant); Empar Boix i Paqui Revert (València) i Alejandro Pedrajas (Ceuta).
Durant la inauguració del pròxim dimecres a Palma actuarà l’Orquestra de Cambra de Mallorca.
L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juny a la Sala Petita de la Fundació Sa Nostra, ubicada al carrer de la Concepció, 12 de Palma. L’horari d’obertura és de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores. Els dissabtes també es podrà visitar de 10.30 a 13.30 hores.