Descobreix els nous cursos
El modernisme: la renovació de les arts a l’entrada al segle XX
DIlluns de 17:00 a 18:30 h
Un curs impartit per Pilar Rubí. Del 16 d’octubre al 27 de novembre de 2023.
Aprendrem a reconèixer els trets que determinen l’estil del Modernisme i les variants geogràfiques.
Donarem a conèixer l’expansió com a corrent a través de les diferents manifestacions artístiques (arquitectura, pintura, escultura i arts decoratives) i veurem la repercussió del moviment a Mallorca.
Taller Neuroactiva’t
DiFERENTS GRUPS I HORARIS
Les professores Macarena Sánchez i Cynthia Noguera conduïran aquests tallers. Es poden consultar les dates al document informatiu.
Un espai creat per a la cura de les teves funcions mentals al mateix temps que en puguis gaudir. Curs adreçat a persones a partir de 70 anys i s’ofereix en grups reduïts. També hi ha la possibilitat de la modalitat a distància.
Història medieval de Balears I. De la caiguda de Roma a la dominació bizantina (s. III-902)
Dimarts d’11.00 a 12:30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 17 d’octubre al 28 de novembre de 2023.
Coneixerem els aspectes més rellevants de regnes i pobles de la nostra Edat Mitjana. Es donaran les claus per comprendre tot el que va succeir a les illes durant els segles III-X. A més de les classes, es realitzarà una visita cultural a Pollentia i Son Peretó.
Liter Natura, un taller a través del qual compartir que “Som Natura”
DiFERENTS GRUPS I HORARIS
Curs impartit per Inma Gascon amb la col·laboració de Santiago Beruete i Aina S. Erice. Es poden consultar les dates al document informatiu.
Ens introduirem en el món fascinant de la natura i de la nostra radical pertinença a l’ordre natural a través de diferents autors i llibres que ens conviden a meditar i reprendre la importància de la presència fonamental de la natura en les nostres vides. Amb la col·laboració d’ABA.
Descobrir Palma. Visites guiades I
Dimecres d’11.00 a 12.00 h
El professor Pablo José Alcover ens farà de guia per ciutat. Del 18 d’octubre al 17 de gener de 2024.
Palma és plena de tresors per descobrir. Hi ha un llenguatge ocult a les pedres que hem de desvetllar. Aquest curs pretén donar a conèixer el nostre patrimoni ric i divers. Només podem estimar-lo si el coneixem. Visitarem espais emblemàtics com el Museu de Mallorca, l’església de Sant Joan de Malta o el castell de Sant Carles.
Taller de creativitat literària i per a la redacció i formació d’un llibre
Diferents grups i horaris
Un curs de Guillem Rosselló. Del 18 d’octubre al 22 de maig de 2024 (quinzenalment).
Un curs en què aprendrem a descriure els nostres sentiments, pensaments i records, per tractar de crear després els nostres propis contes, relats breus, poemes, etc. Posar en ordre un escrit amb vista a la composició d’una biografia pròpia, familiar, o un llibre de cuina, etc. Vine a descobrir l’artista que duus dins teu!
Les primaveres a l’art. La natura a les obres artístiques
DIjous De 17.00 a 18.30 H
Curs impartit per Elena Conde. Del 19 d’octubre al 30 de novembre de 2023.
A través de nombroses obres artístiques estudiarem símbols religiosos medievals, paisatges romàntics de natura, pintors jardiners coneixedors de botànica com Monet o Sorolla, plantes ubicades al voltant de la badia de Palma, etc. Amb la possibilitat de fer un viatge cultural a Puglia, la desconeguda regió d’Italia.
Taller de cuina. Arqueologia gastronòmica per a ignorants
Dijous d’11.00 a 13.00 h
Un curs a càrrec del xef Tomeu Arbona. Del 19 d’octubre al 30 de novembre de 2023.
El taller pretén una immersió en les cuines de l’època barroca de Mallorca. Classes pràctiques i didàctiques per tastar alguns aspectes de la gastronomia històrica de Mallorca dels segles XVII i XVIII, a través de plats relacionats amb la tardor i les festes de Nadal en aquest període de la història.
La simfonia. Dels
orígens a Mahler
Divendres d’11.30 a 13.00 h
Pere Estelrich és el conductor d’aquest curs que es durà a terme del 20 d’octubre al 26 de d’abril de 2024.
Amb exemples concrets repassarem la història d’una de les formes musicals més emblemàtiques,
la simfonia. Estudiarem entre d’altres “Del barroc a Haydn”, “El classicisme. Mozart”, “El primer romanticisme. Mendelssohn i Schubert” , “El llegat de Beethoven: Brahms i Schumann” fins arribar a “El postromanticisme. Mahler”.
Comprenent la història a través del cinema: set pel·lícules per reflexionar sobre el temps humà
Dimecres de 18.00 a 19.30 h
Curs impartit per Francisco de Asís Maura. Del 8 de novembre al 10 de gener de 2024.
Reflexionarem sobre la història i el pas del temps a través de set emblemàtiques pel·lícules que ens transportaran al cor de la Roma Imperial, de la mà de Gladiator de Ridley Scott, i als diversos rostres que poden adoptar la vida i la mort a l’Edat Mitjana, gràcies al Setè Segell d’Ingmar Bergman i El nom de la rosa de Jacques Annaud.
Història medieval de Balears II. L’Islam. Conquesta, esplendor i caiguda (902-1232)
Dimarts d’11.00 a 12:30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 5 de desembre al 30 de gener de 2024.
Coneixerem els aspectes fonamentals de la història medieval de Balears, en particular de Mallorca. Es donaran les claus per comprendre el que va passar a les illes els segles X-XIII. Es recomana la realització prèviament del curs “Història Medieval de Balears I”.
L’empremta de l’arquitecte Bennàzar a Palma
Dilluns de 17.00 a 18.30 h
Pilar Rubí serà l’encarregada de guiar-nos en aquest curs que s’impartirà del 5 de febrer a l’11 de març de 2024.
Descobrirem la figura de l’arquitecte Bennàzar a través de les obres arquitectòniques que ens ha deixat com la Plaça de Bous, l’Escorxador Municipal, el pont del tren o el Passeig Sagrera. Ens aproximarem als seus projectes i a les aportacions en el context històric, polític i social que li va tocar viure: la Palma del primer terç del segle XX.
Història medieval d’Espanya I. De la caiguda de Roma a l’últim Omeya (s. V-X)
Dijous de 17.00 a 18.30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 14 de desembre al 8 de febrer de 2024.
Coneixerem els aspectes fonamentals de la història medieval a Espanya. Un curs on es donaran les claus per comprendre el que va passar a la Península Ibèrica durant els segles V-X. Despertarem la curiositat per aquest etapa històrica tan fascinant.
Història de la dansa clàssica i els grans ballets
Dimarts de 17.00 a 18.30 h
A càrrec de Francesca Gelabert. Un curs que es desenvoluparà del 9 d’abril al 21 de maig de 2024.
Amb aquest curs descobrirem els inicis de la dansa clàssica com la disciplina que coneixem avui dia, els seus orígens i la seva evolució. Explicarem com es varen crear els grans ballets imperials, el desenvolupament del ballet a Rússia, França, Estats Units, Gran Bretanya i Espanya.
Descobrir Palma. Visites guiades II
Dimecres d’11.00 a 12.00 h
El professor Pablo José Alcover ens farà de guia per ciutat. Del 24 de gener al 27 de març de 2024.
Palma és plena de tresors per descobrir. Hi ha un llenguatge ocult a les pedres que hem de desvetllar. Aquest curs pretén donar a conèixer el nostre patrimoni ric i divers. Visitarem espais emblemàtics com la Seu, la Llotja, l’església de Sant Miquel o la Santa Creu i El Gran Hotel.
La narrativa dins la música a través del piano: l’art de contar històries
Divendres d’11.30 a 13.00 h
Un curs a càrrec de Magí Garcías. Del 12 de gener al 17 de maig de 2024.
En aquest curs explorarem les similituds entre la narrativa escrita i la “narrativa musical”, a través d’apassionants conferències-concert, en les quals descobrirem amb profunditat les obres més belles del nostre patrimoni. Amb obres de Chopin, Liszt, Prokofiev, Debussy, Rachmaninov i Brahms entre d’altres compositors destacats.
Viure l’òpera! Una diferent aproximació per a un nou i més gran gaudi
Divendres de 18.00 a 19.30 h
Un curs impartit per Francesc Bonnín. Del 12 de gener al 17 de maig de 2024.
Descobrirem i creixerem en el plaer de l’òpera a partir de l’enteniment i la passió. Incentivarem a l’assistència a representació d’òperes i valorarem cada espectacle d’òpera com a únic i irrepetible. Viatge opcional a Itàlia per assistir a una representació en mundialment conegut Festival d’Òpera Arena de Verona, durant l’estiu.
Història medieval de Balears III. El Cristianisme. Conquesta i esplendor (1232-1343)
Dimarts d’11.00 a 12:30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 6 de febrer al 19 de març de 2024.
Coneixerem els aspectes fonamentals de la història medieval de Balears, en particular de Mallorca. Es donaran les claus per comprendre el que va passar a les illes els segles XIII-XIV. Es recomana la realització prèviament del curs “Història Medieval de Balears I i II”.
Història medieval de Balears IV. De la fi de la corona mallorquina al regnat de Ferran el Catòlic
Dimarts d’11.00 a 12:30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 26 de març al 14 de maig de 2024.
Coneixerem els aspectes fonamentals de la història medieval de Balears, en particular de Mallorca. Es donaran les claus per comprendre el que va passar a les illes els segles XIV i XV. Es recomana la realització prèviament els tres cursos anteriors d'”Història Medieval de Balears.
Els amics de Miró
Dimarts de 17.00 a 18.30 h
A càrrec de Francesca Gelabert. Un curs que es desenvoluparà del 13 de febrer al 26 de març de 2024.
Amb la commemoració del 40è aniversari de la mort de Miró, proposam un recorregut sobre alguns dels amics que varen influir en la producció mironiana com ara Hemingway, Picasso, Matisse, Braque o Dalí. Visita a la Fundació Miró de Palma i possibilitat de visitar la Fundació Miró a Barcelona.
Història medieval d’Espanya II. De la consolidació de l’Emirat de Còrdova als primers estats cristians
Dijous de 17.00 a 18.30 h
Un curs de Pablo José Alcover. Del 18 d’abril al 30 de maig de 2024.
Coneixerem els aspectes fonamentals de la història medieval a Espanya. Un curs on es donaran les claus per comprendre el que va passar al país als segles IX-X. Es recomana haver realitzat el curs “Història Medieval d’Espanya I”.
Berlín, l’illa dels tresors. Museus, art i cultura
Dijous de 17.00 a 18.30 h
La professora Elena Conde impartirà aquest curs del 15 de febrer a l’11 d’abril de 2024.
Coneixerem els edificis arquitectònics icònics de la ciutat alemanya, així com obres destacades com les portes d’Ishtar, el bust de Nefertiti, el tresor de Príamo, i obres pictòriques com la “Madonna Pazzi” de Donatello o “En verano” de Renoir. Viatge cultural a Berlín (opcional).
Conferències de divulgació matemàtica
Dimecres d’11.00 a 12.00 h
A càrrec de Pere Estelrich. Del 10 d’abril al 15 de maig de 2024.
El curs oferirà les següents sessions: “Les persones intel·ligents mengen arròs brut d’ençà del Big Bang”, “Matemúsica”, “Com guanyar mig milió i altres qüestions matemàtiques”, “Pitàgores no era periodista” i “No és màgia, es matemàtica!”.